بررسی تاثیر پارامترهای رنگرزی بر فام و ثبات به دست آمده از رنگزای توت قرمز بر روی الیاف پشم
کد مقاله : 1044-CNF (R1)
نویسندگان
مجید طهرانی *1، پریسا باقری کرانی2، حدیث کایدی زارع3
1گروه فرش، دانشکده هنر، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد
2گروه فرش، دانشگاه شهرکرد
3دانشگاه شهرکرد
چکیده مقاله
توت قرمز سرشار از رنگ‌هایی از نوع آنتوسیانین (cyanidine 3-glycoside و cyanidin-3-rutinoside) است. در این تحقیق توت قرمز به عنوان یک رنگزای طبیعی جهت رنگرزی الیاف پشم استفاده شده است. اثر پارامتر های رنگرزی مانند روش رنگرزی، نوع اسید و دندانه بر فام و ثبات به دست آمده از این رنگزا در الیاف پشم مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور از نمک های فلزی سولفات مضاعف آلومینیوم پتاسیم، کلرید قلع، سولفات آهن و سولفات مس به عنوان دندانه استفاده گردید. نتایج به دست آمده نشان می دهد با تغییر روش رنگرزی، شدت و جلای نمونه‌های رنگ شده تغییر یافته است. در بین روشهای بررسی شده، روش همزمان فام‌هایی با شدت و جلای بیشتری ایجاد نموده است. همچنین در حضور دندانه‌ها و اسیدهای مختلف فام‌های متفاوت همچون صورتی، بنفش، آبی و خاکستری به دست آمده است. نتایج ثبات رنگ‌ها نشان می‌دهد دندانه-های آهن و مس بهترین ثبات شستشویی و دندانه مس بهترین ثبات نوری را ایجاد نموده است.
کلیدواژه ها
رنگزای طبیعی، توت قرمز، آنتوسیانین، دندانه فلزی، ثبات رنگ.
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر