بررسی متغیرهای موثر در روشهای استخراج مادۀ رنگزا از گیاه اسپرک |
کد مقاله : 1056-CNF (R1) |
نویسندگان |
Zahra Ahmadi *1، روح الامین شاهدی2، کمال الدین قرنجیگ3 1گر.وه فرش دانشکده هنرهای کاربردی دانشگاه هنر 2دانش آموخته دانشگاه هنر رشته فرش 3معاون پژوهشی پژوهشگاه رنگ وزارت عطف |
چکیده مقاله |
گیاه اسپرک از تیره کوکناریان دارای رنگزای زرد از گروه فلاونوئید است که مهمترین ساختار رنگزای آن لوتئولین میباشد. این رنگزا به دلیل شفافیت، قدرت رنگی بالا و ثباتهای عمومی بهتر نسبت به دیگر رنگزاهای زرد طبیعی دارای اهمیت بوده و مورد توجه قرار گرفته است. در این پژوهش استخراج رنگزای موجود در گیاه اسپرک به روشهای سنتی از قبیل جوشاندن، خیساندن و دمگذاری در حلالهای آب و اتانول در شرایط مختلف pH انجام گرفت. پس از استخراج مادۀ رنگزا، علاوه بر طیف سنجی پودر رنگزا در ناحیه مرئی(uv-visible)، کالای پشمی رنگرزی شده با مقادیر مختلف از رنگزای استخراجی، به وسیله طیف سنجی انعکاسی نیز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تغلیظ محلول استخراج در دمای بالا و از بین حلالها اسید استیک نتیجه بهتری را حاصل میکند. زاج سفید در حضور اسید استیک علاوه بر بالا بردن بازده استخراج سبب بالا رفتن کیفیت رنگرزی میشود. |
کلیدواژه ها |
رنگزای گیاهی ، اسپرک، روش های استخراج، رنگرزی طبیعی |
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر |