بررسی متغیرهای موثر در روش‌های استخراج مادۀ رنگزا از گیاه اسپرک
کد مقاله : 1056-CNF (R1)
نویسندگان
Zahra Ahmadi *1، روح الامین شاهدی2، کمال الدین قرنجیگ3
1گر.وه فرش دانشکده هنرهای کاربردی دانشگاه هنر
2دانش آموخته دانشگاه هنر رشته فرش
3معاون پژوهشی پژوهشگاه رنگ وزارت عطف
چکیده مقاله
گیاه اسپرک از تیره کوکناریان دارای رنگزای زرد از گروه فلاونوئید است که مهمترین ساختار رنگزای آن لوتئولین می‌باشد. این رنگزا به دلیل شفافیت، قدرت رنگی بالا و ثبات‌های عمومی بهتر نسبت به دیگر رنگزاهای زرد طبیعی دارای اهمیت بوده و مورد توجه قرار گرفته است. در این پژوهش استخراج رنگزای موجود در گیاه اسپرک به روش‌های سنتی از قبیل جوشاندن، خیساندن و دم‌گذاری در حلال‌های آب و اتانول در شرایط مختلف pH انجام گرفت. پس از استخراج مادۀ رنگزا، علاوه بر طیف سنجی پودر رنگزا در ناحیه مرئی(uv-visible)، کالای پشمی رنگرزی شده با مقادیر مختلف از رنگزای استخراجی، به وسیله طیف سنجی انعکاسی نیز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تغلیظ محلول استخراج در دمای بالا و از بین حلال‌ها اسید استیک نتیجه بهتری را حاصل می‌کند. زاج سفید در حضور اسید استیک علاوه بر بالا بردن بازده استخراج سبب بالا رفتن کیفیت رنگرزی می‌شود.
کلیدواژه ها
رنگزای گیاهی ، اسپرک، روش های استخراج، رنگرزی طبیعی
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر